Маргарита Наумова: за пробива на българската компания Инспирит на норвежкия пазар / ИНСПИРИТ отваря врати и в Норвегия

Интервю за SMARTNEWS

Маргарита Наумова е световно признат лектор и експерт в областта на SQL Server, основател на технологичната компания Инспирит и на образователния център SQL Master Academy, както и на българската SQL & BI потребителска група “Lets’ SQL Together!”. Носител е на най-високата Microsoft квалификация в нейната сфера – Microsoft Certified Master, което я нарежда сред топ 1% на най-добрите SQL Server специалисти в света. От октомври 2000 г. Маргарита е Microsoft Certified Trainer и многократно е удостоявана с признанието Microsoft Most Valuable Professional.

Маргарита има общо над 15 г. опит с SQL Server в сферата на проектирането, внедряването и оптимизацията на SQL решения, както и на обучението и консултирането. Проектите, по които е работила, се простират далеч отвъд границите на България, включвайки Великобритания, Дания, Германия, Финландия, Норвегия, Швеция, и др.

Наумова често е лектор на големи конференции, свързани с Microsoft и SQL Server, сред които PASS Summit, SQLSaturday, SQL TuneIn, SQLRally, Microsoft Indeed, JOIN! и др.

СН

Представете се пред аудиторията на SmartNews. Коя е Маргарита Наумова и какво е полето за изява на INSPIRIT, за тези, които не знаят?

МН:

Аз съм Айти човек. Занимавам се с бази данни от както съм започнала професионалната си кариера като преподавател в Икономическия Университет – Варна. Кариерата ми премина през най-големите ИТ тренинг центрове в България, където бях инструктор, консултант и мениджър на тренинг бизнеса. През 2005-та година бях поканена да работя в Майкрософт, където 5 години бях старши консултант по SQL Server data platform. В края на 2010 напуснах Майкрософт и основах ИНСПИРИТ. Създадох учебната програма SQL Master Academy и това беше началото на първата в България компания, която е фокусирана изцяло върху SQL Server data platform технологиите.

СН:

INSPIRIT е вече утвърдена на българския пазар компания, разкажете ни повече за клиентите и хората, които ви се доверяват?

МН:

Поради спецификата на компетенцията на екипа, нашите клиенти са компании с развита SQL Server data platform инфраструктура. Преобладават представителите на финансовата индустрия (банки, застрахователи) но всъщност работим с представители на почти всички доминиращи бизнес сектори. На тях дължим своето място на пазара. Философията ни в по